Ootmarsumsestraat 75/77 Almelo

0546-538 500

instituut@nijenkamp.nl

Stemming | depressie

depressieWanneer een kind of jongere minimaal twee weken last heeft van een neerslachtig, somber gevoel en een verminderde interesse in alledaagse activiteiten, dan kan er sprake zijn van een depressie. Vaak gaat dit gepaard met een rusteloos gevoel, een negatief zelfbeeld en problemen met concentreren.

Wij kunnen onderzoeken of er sprake is van een depressie en wat de onderliggende oorzaken zijn. Hierbij wordt ook gekeken naar de interactie tussen het kind en zijn/haar ouders en leerkrachten. Het onderzoek duurt één of twee ochtenden. Hiervoor komt het kind naar ons instituut. Daarnaast bestaat dit onderzoek uit vragenlijsten voor ouders en/of leerkrachten. Ook kan een observatie thuis of op school deel uit maken van het onderzoek.

Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen wij uw kind behandelen of doorverwijzen naar specialistische zorg.

De behandeling vindt plaats vanuit de cognitieve gedragstherapie. Door middel van wekelijkse gesprekken, oefeningen, rollenspellen en opdrachten leren kinderen of jongeren en hun omgeving hoe ze op een handige manier met lastige situaties om kunnen gaan. Dit gebeurt door er anders over te denken, of door anders te doen.