Ootmarsumsestraat 75/77 Almelo

0546-538 500

instituut@nijenkamp.nl

ADHD

Het is belangrijk dat kinderen zich op school goed kunnen concentreren. Aandachtsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, een kind kan bijvoorbeeld in aanleg moeite hebben de aandacht voor langere tijd ergens bij te houden. Onder- of overvraging op school of problemen op sociaal-emotioneel gebied kunnen echter ook concentratieproblemen veroorzaken. Sommige kinderen met aandachtsproblemen blijken ADHD te hebben.

adhdKinderen of jongeren met ADHD vertonen druk en impulsief gedrag en/of kunnen zich moeilijk concentreren. De belangrijkste kenmerken van ADHD zijn onoplettendheid (aandachtstekort), impulsiviteit en hyperactiviteit. Deze kenmerken openbaren zich in meerdere situaties, namelijk op school, thuis en met vrienden.

Een onderzoek naar aandacht- en concentratieproblemen kan opheldering over de onderliggende oorzaken geven. Het onderzoek duurt één of twee ochtenden. Hiervoor komt het kind naar ons instituut. Daarnaast bestaat dit onderzoek uit vragenlijsten voor ouders en/of leerkrachten. Ook kan een observatie thuis of op school deel uit maken van het onderzoek. Hierbij wordt ook gekeken naar de interactie tussen het kind en zijn/haar ouders en leerkrachten. Naast een eventuele diagnose worden er aan de hand van een onderzoek adviezen geformuleerd.