Ootmarsumsestraat 75/77 Almelo

0546-538 500

instituut@nijenkamp.nl

Angst

Angst is een nuttige emotie, bijvoorbeeld wanneer er gevaar dreigt. Angst wordt een probleem wanneer er geen duidelijke aanleiding voor is en het dagelijks functioneren wordt belemmerd. Er zijn verschillende soorten angst, denk bijvoorbeeld aan sociale angst, angst om te falen, paniek of een specifieke fobie.

Een onderzoek naar angstklachten kan opheldering over de onderliggende oorzaken geven. Hierbij wordt ook gekeken naar de interactie tussen het kind en zijn/haar ouders en leerkrachten. Het onderzoek duurt één of twee ochtenden. Hiervoor komt het kind naar ons instituut. Daarnaast bestaat dit onderzoek uit vragenlijsten voor ouders en/of leerkrachten. Ook kan een observatie thuis of op school deel uit maken van het onderzoek.

De behandeling vindt plaats vanuit de cognitieve gedragstherapie. Door middel van wekelijkse gesprekken, oefeningen, rollenspellen en opdrachten leren kinderen of jongeren en hun omgeving hoe ze op een handige manier met lastige situaties om kunnen gaan. Dit gebeurt door er anders over te denken, of door anders te doen.